Εκκλησίες:
Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος ή Αγία Σωτήρα όπως αποκαλείται και κτίστηκε το 1893 από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ. Αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο.

Ταξιάρχες

Ο ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1637) στην πλατεία των Βιλλίων.

Άγιος Γεώργιος - Παλαιοχώρι

Το γραφικό αυτό εκκλησάκι βρίσκεται στο κέντρο του παλαιού χωριού το οποίο καταστράφηκε απο τους Βενετούς πειρατές, στο οποίο υπάρχουν τα ερείπια σπιτιών ακόμα και σήμερα.

Ο Άγιος Νικόλαος στο Ηραίον

Ο Άγιος Νικόλαος οικοδομήθηκε πριν από 200 περίπου χρόνια πάνω σε φυσική ακρόπολη, ανατολικά από το λιμάνι του Ηραίου. Είναι μία μονόκλιτη βασιλική με θόλο, της οποίας η μεσαία κόγχη είναι τοποθετημένη μέσα σε πελώριο βράχο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εξωτερική δυτική πλευρά του: διασώζει παράθυρο- πολεμίστρα διακοσμημένο με ένα μαρμάρινο κέντημα-στολίδι από παλαιοχριστικανικό ναό.

Μοναστήρια:
Όσιος Μελέτιος

Στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, βορειοδυτικά της Ελευσίνας και των Μεγάρων, στα όρια των νομών Αττικής και Βοιωτίας, βρίσκεται η γυναικεία βυζαντινή Ιερά Μονή του Οσίου Μελετίου. Πολύτιμη πηγή για το μοναστήρι αποτελεί ο βίος του Οσίου Μελετίου του Νέου, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής τόσο της Μονής όσο και πολλών άλλων ναών της περιοχής.

Προφήτης Ηλίας

Στην είσοδο των Βιλλίων, βρίσκεται η Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία. Χτισμένη μέσα στο πευκόδασος δένει απόλυτα με το φυσικό τοπίο εκεί πού η ομορφιά της φύσης συναντά μια από τις μοναδικές ομορφιές της Ορθοδοξίας, τον μοναχισμό. Στο σημείο που χτίστηκε η μονή προϋπήρχε το εξωκλήσι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία το οποίο χρονολογείται περίπου τον 7ο μ.Χ. αιώνα.

Άγιος Ιωάννης Μακρινός

Στους πρόποδες των Γερανείων, σε πευκόφυτη πλαγιά, σε υψόμετρο διακοσίων μέτρων βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του Μακρινού. Η προσωνυμία «Μακρινός» λέγεται ότι δόθηκε στη Μονή σε αντιδιαστολή προς τους άλλους Ναούς του Αγίου Ιωάννου, που βρίσκονται πλησίον των Μεγάρων. Ήδη την επωνυμία αυτή τη συναντάμε από το 1754, σε χειρόγραφη αφιέρωση ενός Ευαγγελίου.

Η ιστορία της σύστασης της Μονής χάνεται στα βάθη των αιώνων. Η διαχρονική όμως ευλάβεια του Μεγαρικού λαού προς τον Άγιο Ιωάννη έχει διασώσει θρύλους και παραδόσεις για την ίδρυσή της. Η ιστορία της Ιεράς Μονής δεν κατοχυρώνεται από γραπτές μαρτυρίες ή άλλες ιστορικές πηγές, καθώς το Αρχείο του παλαίφατου μοναστηριού μαζί με όλα τα κτίσματα και τους θησαυρούς του χάθηκαν σε ισχυρό σεισμό.

drast1drast2drast3drast4