Μια βόλτα στα Βίλλια

Ξεκινώντας από το ξενοδοχείο μας και ακριβώς στον παράλληλο δρόμο βρίσκεται σε μια νεοκλασική μονοκατοικία το Νέο Λαογραφικό Μουσείο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των Βιλλίων.

Εκεί θα δείτε πώς είχαν οργανώσει την ζωή τους οι πρόγονοί μας με τον αργαλιό, το κουρείο, το τσαγκαράδικο, τα υφαντά και πολλές φωτογραφίες του προηγούμενου αιώνα. Συνεχίζοντας την βόλτα θα περάσετε έξω από το πατρικό σπίτι της μεγάλης μας ηθοποιού Ελλης Λαμπέτη (Λούκου το πραγματικό της). Το σπίτι ανήκει σε άλλους ιδιοκτήτες σήμερα.

Περνώντας μπροστά από το δημοτικό σχολείο, ένα κτήριο που φτιάχτηκε στις αρχές του 1900 και σε απόσταση 50 μέτρων, βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού με την υπέροχη εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, έργο του γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ το έτος 1896. Η εκκλησία έχει βυζαντινά και αναγεννησιακά στοιχεία στην αρχιτεκτονική της και είναι μία από τις δύο εκκλησίες που έκανε στην Ελλάδα ο γερμανός αρχιτέκτονας. Δίπλα είναι η εκκλησία των Ταξιαρχών του 12ου αιώνα με τοιχογραφίες ιστορικής αξίας.

Συνεχίζοντας την βόλτα φτάνετε στην "ΑΓΟΡΑ".

Καφενεία, ταβέρνες, εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία και παραδοσιακούς φούρνους θα βρείτε σε όλο το μήκος της βόλτας και σε απόσταση 500 μέτρων πεζόδρομο.

Σίγουρα θα δοκιμάσετε τα ντόπια κρέατα στις ταβέρνες ή τα χειροποίητα γλυκά. Επίσης, μπορείτε να αγοράσετε τοπικά γλυκά, τυριά και γιαούρτια καθώς και ντόπια ζυμαρικά.

Δεν πρέπει να παραλείψετε να ανηφορίσετε προς το εκκλησάκι της Παναγιάς με την υπέροχη θέα στο χωριό και να ξεδιψάσετε στην πηγή με το πολύ δροσερό νερό, που βρίσκεται δίπλα στο εκκλησάκι.

Γι’ αυτούς που αθλούνται υπάρχει το γήπεδο 11Χ11 της τοπικής ομάδας "ΕΙΔΥΛΛΙΑΚΟΣ" και δίπλα ένα νέο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ. Εκεί υπάρχει και δασάκι με τραπέζια για όσους θέλουν να καθίσουν και να δροσιστούν ανάμεσα στα πεύκα.

Τα Βίλλια είναι ένα χωριό με πολλά δέντρα που δημιουργούν μια δροσερή ατμόσφαιρα στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Κοντινές Αποδράσεις με αφετηρία τα Βίλλια

Απόδραση από την καθημερινότητα και αίσθηση απόλυτης ηρεμίας και ευεξίας στην εκπληκτική φύση του Κιθαιρώνα. Διαλέξτε ποιά περιπατητική διαδρομή σας ταιριάζει.

Μετά τα Βίλλια στα δεξιά βρίσκεται το πάρκο αναψυχής ενώ αριστερά υπάρχει ένα εγκαταλειμμένο αναψυκτήριο. Δεξιά μετά το πάρκο αναψυχής φαίνεται η βρύση της Τσιάς.

Το μονοπάτι ξεκινάει πίσω από την πηγή και ανηφορίζει ομαλά πλάι στο ρέμα σε θαμνώδες έδαφος. Μετά από 2 ώρες περπάτημα περίπου, βρίσκεται το καταφύγιο του ΕΟΣ Ελευσίνας στη θέση Πέταλο. Στην κορυφή του βουνού υπάρχει ένα δεύτερο μικρό ορειβατικό καταφύγιο, παλιές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Περπατώντας στον Κιθαιρώνα

Το ανέβασμα στον Κιθαιρώνα έχει μια ξεχωριστή γοητεία, αφού χωρίς καμιά ιδιαίτερη προετοιμασία και διανύοντας λίγα χιλιόμετρα μπορείτε εύκολα να εξερευνήσετε το κοντινό βουνό.

drast1drast2drast3drast4